Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ COOKIES ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ


Χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά + παραμονή στο ψυγείο

Υλικά για 48 κομματια
2 φλ. λευκό αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
½ φλ. μαλακό βούτυρο, χωρίς αλάτι
¾ φλ. ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
2 κ.σ. γάλα με 2% λιπαρά
½ κ.γ. χυμός λεμονιού
Γλάσο
1/3 φλ. ασπράδια αβγών, παστεριωμένα
½ κ.γ. βανίλια
¼ κ.γ. κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο)
1 πακέτο άχνη ζάχαρη (περίπου 4 φλ.)

1. Φτιάξτε τα cookies: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.

2. Ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ για 1 λεπτό περίπου μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Κατόπιν ρίχνετε το αβγό, το γάλα και το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη, ώστε να σχηματίσετε ένα δίσκο, την τυλίγετε σφιχτά σε λαδόκολλα και την βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και τοποθετείτε τη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο επίπεδο. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετείτε επάνω σε μια επίπεδη, ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνετε ώστε να γίνει πολύ λεπτή σε πάχος. Στη συνέχεια κόβετε τα cookies στα σχήματα που θέλετε με τα ειδικά εργαλεία, τα οποία θα έχετε πρώτα αλευρώσει ελαφρά. Βάζετε τα cookies σε ένα ταψί, αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνετε 10 λεπτά, μέχρι οι άκρες τους να πάρουν καφετί χρώμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τα cookies να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

4. Ετοιμάζετε το γλάσο όσο ψήνονται τα μπισκότα. Με το μίξερ, σε χαμηλή ένταση, χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών, τη βανίλια και την κρέμα ταρτάρ, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Σιγά-σιγά προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε σε μέτρια ένταση, για 4-6 λεπτά, μέχρι να πήξει το γλάσο. Μπορείτε να προσθέσετε και κάποια από τις ειδικές χρωστικές ουσίες για φαγητά και να του δώσετε χρώμα. Απλώστε το γλάσο στα cookies μόλις κρυώσουν.

Διατροφική αξία ανά cookie
88 θερμίδες, 1 γρ. πρωτεΐνες, 17 γρ. υδατάνθρακες, 0,5 γρ. ίνες, 2 γρ. λιπαρά, 1 γρ. κορεσμένα λιπαρά, 10 mg χοληστερόλη, 42 mg νάτριο.

http://www.preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails